Warning: Undefined array key "uid" in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 71
Hälsa | Söndag 29 mars 2020 | 5
 

Osäkerheter kring klorokin samtidigt som fler studier visar på positiva resultat

Förra veckan skrev jag om ett läkemedel som visat sig lovande mot COVID-19, sjukdomen orsakad av det nya coronaviruset som bröt ut i den kinesiska staden Wuhan i november förra året. Läkemedlet hydroklorokin som vanligtvis används mot malaria är välbeprövat och räknas som mycket säkert av Världshälsoorganisationen.


Nyheten om ett potentiellt botemedel mot COVID-19 har mötts av blandade reaktioner, många hoppfulla då det handlar om ett redan etablerat läkemedel med välkända bieffekter och potentiella faror. Vissa var däremot skeptiska och forskaren bakom den mest uppmärksammade studien, den franska läkaren Raoult Didier, har anklagats för att ha förfalskat data i sin studie.

Anklagelserna handlar bland annat om att några av patienterna i hans studie inte räknats med i resultaten eller tagits hänsyn till i studiens slutsats, detta för att på så sätt kunna rapportera en mer positiv effekt än vad de faktiskt fick sägs det. De patienter som inte räknats med är totalt sex stycken vilket är en rätt så stor andel av de enbart 26 patienter som fick läkemedlet i studien. En av dessa sex personer dog under studiens gång medan tre andra placerades under intensivvård då deras läge försämrats. De resterande två hoppade av då de blev illamående och slutade ta medicinen.

Varför dessa personer inte räknades med i resultaten förklarar Dr. Didier att det har att göra med att eftersom de inte slutförde testet så kan man inte dra några slutsatser från dessa personer och att de därför inte bör tas i beaktande. Kritiker menar att dessa personer dock borde ha räknats med som misslyckanden och studiens resultat därför ser långt ifrån så bra ut som det rapporterats som. Dider påstår i studien att de kunde se ett tillfrisknande hos 70% av patienterna efter 6 dagar och hela 100% för de patienter som samtidigt fick antibiotika.

Didier har nu genomfört en större studie med 80 patienter och resultaten publicerades under gårdagen. Över hälften av patienterna var med i någon riskgrupp med underliggande sjukdomar och åldersspannet sträcker sig från 18 till 88 år gamla. I den nya studien så var det enbart en patient behövde avbryta kuren då läkemedlet krockade med andra mediciner. Av de 80 patienterna som ingick i studien så behövde tre personer läggas in på intensivvårdsavdelning och tyvärr dog en patient under studiens gång.
I övrigt så var resultaten i den nya studien snarlika de resultat som rapporterades i den förra studien.

En annan form av kritik som riktats mot den första studien är dock att den varken var randomiserad eller blind, det vill säga att patienterna i kontrollgruppen och i gruppen som fick medicinen inte valdes ut slumpmässigt och att forskarna själva visste vilka som var i vilken grupp. Dessa saker brukar vara grundläggande för studier av läkemedel för att undvika potentiell bias och tyvärr gäller denna kritik även för den nya studien. Frågorna är legitima och absolut en anledning till att vara skeptisk mot Didiers resultat.

Flera länder testar nu Hydroxyklorokin

Studierna har ändock ingett hopp och fått fler att testa medicinen. Till exempel har tester av hydroxyklorokin börjat genomföras på COVID-19 patienter i Stockholmsregionen men några resultat från dessa tester har inte publicerats än. I Frankrike har man börjat dela ut medicinen till personer som är svårt sjuka i COVID-19 och i Indien har den nu blivit receptbelagd och skrivs ut för personer som infekterats av det nya coronviruet. Även i Storbritannien så är flera tester igång men där väntar man på positiva resultat innan man börjar administrera hydroxyklorokin till patienter i större skala, däremot så har de infört restriktioner för export av medicinen vilket av vissa tolkas som att de sett goda indikationer vid behandling av COVID-19. Andra menar dock att det handlar om att undvika att medicinen tar slut på grund utav att människor i andra länder köper den för att självmedicinera.

Självmedicinering med klorokin är ett problem som synts tydligt i bland annat Nigeria där myndigheterna nu gått ut med en varning samt förbjudit att läkemedlet används mot COVID-19 efter att två män överdoserat när de tagit medicinen. I USA så var det en man som dog efter att han och hans fru förtärt tabletter som är till för att göra rent akvarium då de innehöll det aktiva ämnet klorokin.

Självmedicinering bör aldrig göras utan att rådgiva läkare först.

Läkare i New York rapporterar goda resultat

I USA så har en läkare uppmärksammats efter att han behandlat sina patienter med hydroxyklorokin tillsammans med antibiotika och zink-tabletter. Läkaren Vladimir Zelenko säger sig ha behandlat uppemot 700 personer i New York med denna kur och alla dessa skall ha återhämtat sig. Ingen av hans patienter har hamnat på intensiven och ingen ska ha behövt respirator.

Dr. Zelenko har fått mycket kritik för att han presenterar sina resultat i inofficiellaa kanaler utan någon dokumentation som kan backa upp hans påståenden och för att han uppmanar president Donald Trump att beordra alla landets sjukhus att använda läkemedlet mot COVID-19 innan fler studier genomförts.


Referenser:
  1. Headerbild - Unsplash.com
  2. Clinical and microbiological effect of a combination of hydroxychloroquine and azithromycin in 80 COVID-19 patients - https://www.mediterranee-infection.com/wp-content/uploads/2020/03/COVID-IHU-2-1.pdf
  3. Nigeria records chloroquine poisoning after Trump endorses it for coronavirus treatment - https://edition.cnn.com/2020/03/23/africa/chloroquine-trump-nigeria-intl/index.html
  4. Hydroxychloroquine Treatment Effective on 699 Patients - https://www.youtube.com/watch?v=1TJdjhd_XG8
Hetast

Tillräckligt många artiklar matchade inte filtret

Senast
 
Warning: Undefined array key 130 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711 Warning: Undefined array key 131 in /customers/2/8/6/nodell.se/httpd.www/post.php on line 711

Det finns inga kommentarer om Osäkerheter kring klorokin samtidigt som fler studier visar på positiva resultat än.
Bli den första att kommentera!

Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.