EXODUS
Alla som fredagen den 8 januari försökte besöka presidentens Twitterkonto möttes av information om hans avstängning. Vad säger det egentligen om om techjättarnas roll när man med ett enkelt klick kan slita bort megafonen ur händerna på världens mäktigaste man?
Då var det dags, det som många opinionsbildare, journalister och oroliga medborgare varnat om länge, att den politiska censuren som accelererat på etablerade sociala-medie-kanaler skulle hinna ikapp presidenten. Efter spektaklet vid Capitol Hill den 6 jan under certifieringen av elektorsrösterna, valde twitter att plocka bort den sittande presidenten från twitter. Anledningen?
After close review of recent Tweets from the @realDonaldTrump account and the context around them — specifically how they are being received and interpreted on and off Twitter — we have permanently suspended the account due to the risk of further incitement of violence.
Många kliade sig i huvudet, det två sista tweetsen som twitter plockade bort uppmanade ju folk att "gå hem" från DC där protesterna om valfusk tagit plats. ”Detta uppmanar ju inte till våld?”. Att twitter tolkar detta som uppmaning till våld men ändå väljer att behålla merparten av de konton som tillhör öppet våldsbejakande grupper kvar på plattformen får en att undra. När stora techjättar väljer att stänga av användare hänvisar de oftast till sina ’terms and condition’, sina användarvillkor. Om du blivit avstängd och tycker att du inte har gjort dig skyldig till det felaktigheter som nämns i beslutet om din avstängning finns ingen väg till upprättelse. Du får helt enkelt finna dig i situationen och acceptera att ett företag med ca 5000 anställda på västkusten i USA har fattat detta beslut på en global mötesplats. Youtubers som tjänar pengar på att skapa material kan logga in en morgon bara för att finna allt material som laddats upp inte längre kan genererar några intäkter. Trots dina försök att överklaga är det förgäves. Beslutet är fattat. Du får klara dig själv.
Kontot i fråga var @realdonaldtrump på twitter. Kontot blev permanent borttaget dvs ingen som helst möjlighet att få tillbaka kontot. Det officiella kontot för amerikanska presidenten @POTUS fanns fortfarande tillgängligt och innan Twitter hann tysta även detta konto skrev Donald Trump sin sista tweet någonsin.
I tweeten skriver presidenten att anställda på twitter samarbetat med demokraterna och den radikala vänstern för att plocka bort hans konto från plattformen. Trump riktar skarp kritik mot hur techjättarna agerar trots 'Section 230', lagen som bl.a friskriver plattformar från att ta ansvar för innehåll som publiceras.
Trump hintar också om utvecklandet av en ny plattform och uppmanar människor att ” hålla utkik”.
Flera techjättar hoppade även på beslutet och plockade bort fort alla konton och kanaler som tillhörande Donald Trump. Inte bara Trump har fått känna av censuren utan även flera konton har blivit avstängda det följande 48h, många opinionsbildare i USA har valt att hoppa över till alternativa plattformar, främst Parler som beskrivs längre ner i den här texten.
Så vad nu?
I skrivandet stund har Trump inte hoppat över till någon ny plattform, många plattformar som marknadsför sig själva som alternativ till dagens jättar har reserverat ett konto ifall presidenten bestämmer sig för att välja just deras plattform. På plattformen gab har Trumps reserv-konto ca 1 miljon följare.
Beslutet om avstängning kommer desvärre inte som en chock. Censur historiskt är mer vanligt än vad det är ovanligt. Plattformar som facebook och twitter har en lång historik om att stänga av personer som anses ha ”besvärliga åsikter”, detta anser många är ett stort problem eftersom det går mot yttrandefriheten och detta har lett till att både twitter och facebooks ägare har blivit utfrågade i kongressen.
"ALT-TECH"
Här finns ett handfull alternativ som jag vill rekommendera som potentiella alternativ till det nuvarande tech-jättarna.
Parler, alternativ till twitter.
Direkt efter Trumps avstängning gick både google play (android) och apple ut med att det kommer att ta bort möjligheten att ladda ner parler appen. Motiveringen? Att dessa appar "uppmanar till våld". Detta är nonsens om vi snabbt jämför vilka andra appar som fortfarande är tillgängliga på både google play och apple. Det går hur bra som helst att installera appen till android utanför google play med länken nedan.
Rättelse: 3 dagar efter denna text blev publicerad valde AWS att plocka bort servrarna som användes för att hosta parler.com, sidan beräknas vara fortsatt död.
Denna plattform har existerat en längre tid och utvecklat flera andra tjänster dissenter och har även arbetat på en egen webbläsare. Gab har sedan dag 1 jobbat i konstant motvind, blivit avstängda av google play och apple, stängts av från mastercard och blivit tvungna att migrera till egna server eftersom alla som väljer att hosta Gab’s tjänster möts med hot om utpressning. Nedan finns länk för att installera appen.
https://apkpure.com/gab/ai.gab.android
Bitchute, alternativ till youtube.
Videotjänst från 2017 byggd på p2p-teknik. Sajten skapades som ett motstånd mot att youtubes ökande censur.
Rumble, alternativ till youtube.
Videotjänst med mycket bra innehåll, inte enbart politiskt. Bra användargränsnitt och bra tillgänglighet.
Social-medie plattform som lanserades juni 2015. Ett av det bästa alternativen för sociala-medier. Arbetar med krypto-valutor och tokens för att monotisera inlägg och användare. Finns fortfarande på app store och google play.
Flera av det nämnda alternativen målas idag upp som eko-kammare för vit-makt rörelser, alt-right och andra mindre smickrande epiteter. Så stämmer det?
Eftersom användare som vädrar politiska åsikter är de första att bli avstängda från plattformar och därför är tvungna att söka nya alternativ kan självklart en första blick på dessa plattformar ge intrycket av ett ”hårt klimat”. Låt oss då minnas hur både facebook, twitter och youtube såg ut i sin virtuella gryning.
Internet var under denna tid (ca 2000-2008) en råare plats, råa åsikter och mobbning var på gott och ont en del av fenomenet och sidor som flashback sågs knappt som något kontroversiellt. I samband med explosionen av smartphones och ökat antal internetanvändare flockades till t.ex Facebook så ändrades självklart även klimatet på sajten. Oroliga föräldrar och andra moraliserande fenomen befann sig plötsligt i den vilda västern som internet är. Vi vet alla den ”men tänk på barnen”-hysterin som uppstår när denna kollision sker. Det är därför inte chockerande att denna moralpanik och rädsla för ”ett hårt klimat” uppstår vid första anblick på dessa unga plattformar också.
Men det är helt enkelt en mognadsfråga, i takt med att demografin skiftar så ändras även innehållet, helt plötsligt finns innehåll som underhållning, träning, gaming och (gud förbarme mig) sminkvideos. När detta förändras så gör även vår uppfattning det.
Tillräckligt många artiklar matchade inte filtret
- Få svenska partier visar intresse när IT-jättarna nu tystar USAs presidentTeknik | 10 januari 2021
- Beroende är ett sekundärt problem skapat ur ett grundläggande problem. Politik | 4 maj 2020
- Folkhälsomyndigheten: Utvärdera avkriminaliseringHälsa | 4 maj 2020
Det finns inga kommentarer om EXODUS än.
Bli den första att kommentera!
Se till att din kommentar inte bryter mot våra regler.